Zdroj: https://www.uhliste.cz/denik/17.2.2009  •  Vydáno: 17.2.2009 19:55  •  Autor: Tomas

17.2.2009

Tak jsem vyplodil další článek do tohoto deníku. Dnes se dozvíte jaká je zima na zahrádce i v okolí Uhliště. Také jsem napsal své pozoruhodné zážitky z venčení svého pejska do blízkého lesa.

Na počátku února se zdálo, že brzy přijde jaro. Bylo krásné  počasí a teploty kolem 7°C. Provedl jsem řez stromů, především škumpy, černého bezu a dalších bobulovin. Větve po řezu jsem při tom krásném počasí naštěpkoval a mám poměrně dobou zásobu stěpky na  jarní mulčování.
Takovéhle počasí nevydrželo dlouho. To si, ale jen paní Zima dala malou přestávku po těch třeskutých mrazech ze začátku roku. Po malé přestávce, ale udeřila znova v plné své síle. Sněží, sněží a sněží. Sněhu je letos opravdu hodně i s ohledem na sníh chudá předešlá léta. Už mě dost unavuje každý den dokola odklízet ty hromady napadaného sněhu.
Na stránky jsem přidal některé nové články včetně fotek:

Je možno se dočíst jak správně provádět řez bobulovin:Řez bobulovin
Jaké jsou choroby na třešních se dozvíte zde: Třešeň - choroby
Upravil jsem články o zimě na zahrádce: Zima na zahrádce
Také jsem upravil článek o zimě v okolí Uhliště:Šumavská zima v okolí Uhliště

Zima s bohatou sněhovou nadílkou nám ukazuje kolik zvířátek žije v lesích v okolí Uhliště.
Jsou tady srnky, které potkávám celkem pravidelně při svých procházkách se psem po lese. Fenka se vždy může zbláznit a já mám co dělat abych jí na zledovatělé cestě zvládnul. Jednou mi holka utekl do lesa, viděla srnky a přetrhla vodítko. Naštěstí byla za malou chvilku zpět.
Včera při procházce se těsně před námi „producírovala" liška. Vůbec nás neviděla, nebo nechtěla vidět a byla docela blízko. Po zkušenostech se srnkami jsem na lišku zařval a ta se dala na útěk do hlubokého lesa.
Dalším divokým zvířetem se kterým máme s hafem osobní zkušenosti je poštolka. Ta někdy v dopoledních hodinách vlétla k feně do kotce a nemohla najít cestu ven. Soused se jí snažil vysvobodit, ale bylo to marné. Fenka, která je poměrně velkým psem se drala ven, pan soused to raději vzdal a pozoroval komické situace kdy poštolka byla v jednom rohu kotce a fenka v druhém. Po příjezdu z práce jsem nalezl poštolku v kotci sice vystrašenou, ale živou a zdravou.
Koukám jak jsem se dnes zase rozepsal, no nic. Co říci závěrem? Snad jen, užijme si všichni ve zdraví a v pohodě zimních radovánek.