Zdroj: https://www.uhliste.cz/zahranicni-toulani/plymouth-anglie  •  Vydáno: 5.1.2009 22:16  •  Autor: Tomas

Plymouth - Anglie

Plymouth je přístavní město v Jihozápadní Anglii. Zde jsem měl možnost strávit nezapomenutelný jeden týden - volného času, ale bylo hodně málo.

V lednu 2007 jsem vyrazil do města Plynout v Anglii.
Už samotná cesta byla velkým zážitkem. Poprvé jsem letěl civilním letadlem, anglicky uměl pouze základy a ke všemu jsem letěl sám.
Měl jsem letět z Prahy do Bristolu, tam na mě měl čekat taxík a ten mě měl odvést do hotelu v Plymouthu.
Bohužel všechno bylo jinak. Letiště v Bristolu nepřijímalo (byla tam kluzká dráha a letadla dost klouzala). Odlet z Prahy byl o téměř 5 hodin opožděn a letadlo letělo na sousední letiště v Cardiffu. Odtud vezla letecká společnost všechny cestující autobusem do Bristolu.

V Bristolu na mě naštěstí taxikář čekal (více než 6 hodin) a odvezl mě do hotelu v Plymouthu ( cesta trvá cca 1,5 hodiny).
V Plymouthu jsem chodil na procházky do přístavu za tmy. Vždy jsem si na molu v podniku zvaném Cap'n Jaspers dal kávu a bacon.
Jednoho večera byla velká větrná bouře a vlny v moři byly obrovské. Bylo úchvatné sledovat jak tyto vlny naráží na skalnaté pobřeží.
Jen jedno odpoledne jsem měl několik málo hodin na procházku za světla. Z hotelu jsem se vydal k majáku The Hoe, měl jsem štěstí, byl otevřen a já mohl vystoupit nahoru prohlédnout si široké okolí. Park okolo majáku v anglickém stylu a je moc pěkný.
Dále jsem pokračoval kolem moře a skalnatých útesů až do starého přístavu. Tady jsem si na svém oblíbeném místě dal kávu a bacon, prohlédl jsem si několik starých lodí, které jsou krásné.
Hned vedle přístavu je Mořské akvárium , jehož návštěvu jsem si také nenechal ujít a udělal jsem dobře. Uvnitř byla malá, velká i obrovská akvária plná krásných mořských ryb a jiných živočichů.
Po prohlídce akvária byla už tma a já se vydal na nákupy. Byly zrovna povánoční výprodeje a dalo se opravdu velmi dobře nakoupit - hlavně kvalitní oblečení.
Po nákupu jsem se s plnými taškami vrátil do hotelu a těšil se na cestu domů.



Něco málo o městě Plymouth:

Plymouth je město v hrabství Devon v Jihozápadní Anglii. Rozprostírá se u ústí řek Plym a Tamar v jednom z největších evropských zálivů Plymouth Sound. Město má velmi bohatou námořní historii a v minulosti bylo nejdůležitější základnou Královského námořnictva ve Velké Británii.