Zdroj: https://www.uhliste.cz/choroby-rostlin/angrest-rybiz-josta-choroby-na-angrestu-rybizu-a-joste  •  Vydáno: 7.5.2009 0:05  •  Autor: Tomas

Angrešt, rybíz, josta - choroby na angreštu, rybízu a jostě

Nějčastějšími chorobami na angreštu, rybízu a jostě jsou Americké padlí, Antraknóza rybízu a Rez vejmutovková.

Americké padlí - Sphaerotheca mors-uvae

Choroba způsobuje na plodech, na dřevě vrcholových letorostů, na řapících a na nervatuře (žilkách) listů bílé povlaky, které postupně hnědnou a vytvářejí se na nich drobné tmavé pohlavní plodničky. Napadené letorosty se deformují, špatně rostou a často odumírají. Napadené listy jsou malé, deformované a opadávají. Napadené plody zastavují růst, zůstávají tvrdé, jsou nevzhledné, nechutné a často také opadávají.
Ochrana
Likvidace (spálení) spadaného listí.
Chemická ochrana přípravky proti Americkému padlí.



Antraknóza rybízu - Drepanopeziza ribis

Patří k nejzávažnějším houbovým chorobám rybízu, angreštu a josty. Podle původce je tato choroba známá i jako pakustřebka rybízová. Od června vznikají na listových čepelí žlutozelené, ostře ohraničené, 1 až 3 mm velké skvrny se světlezeleným okrajem, které od středů postupně nekrotizují. Počet skvrn se časem zvětšuje a skvrny postupně splývají. Silněji napadené listy žloutnou, hnědnou a opadávají. Často dochází k úplnému předčasnému opadu listů a to ještě před uzráním bobulí. Výjimečně jsou napadány i listové řapíky, letorosty,stopky květů a plodů. Napadené rostliny jsou silně oslabovány, bobule na nich špatně vyzrávají a rostliny snadněji namrzají.
Ochrana
Likvidace (spálení) spadaného listí.
Chemická ochrana přípravky proti Antraknóze.


Rez vejmutovková - Cronartium ribicola

 Při této chorobě se na lícní straně listů vytváří viditelné žlutozelené skvrny. Na spodní straně listů v místě těchto skvrn jsou nejprve žlutooranžové prášivé kupky letních výtrusů, které se v průběhu června mění na hnědavé povlaky 1 až 1,5 mm vysokých sloupečků (chloupků) zimních výtrusů. Napadené listy postupně žloutnou, zasychají a předčasně opadávají, a to často již před sklizní plodů. Napadené rostliny jsou silně oslabovány, bobule na nich špatně vyzrávají a rostliny snadněji namrzají.
Ochrana
Likvidace (spálení) spadaného listí.
Chemická ochrana přípravky proti Rzi vejmutovské.


Jaké použít přípravky a v kterou dobu najdete zde: Ochrana ovocných stromů a keřů