Zdroj: https://www.uhliste.cz/rady-ze-zahrady/mulcovani  •  Vydáno: 28.12.2008 15:47  •  Autor: Tomas

Mulčování

I obyčejné mulčování je věda. Chcete vědět jak správně mulčovat? Čtěte tento článek!

Co je to mulčování:
Každá půda, kde úspěšně rostou rostliny, se dříve či později pokryje živou přikrývkou. V zahradě nahrazuje přirozenou přikrývku mulčováním, při kterém se otevřená půda na záhonech přikrývá různými materiály.

Výhody mulčování:
Chrání povrch půdy před vysycháním, zmenšuje potřebu zavlažovat.

Půda je o několik stupňů teplejší, než když není přikrytá. Pouze na jaře, při  prvních  slunečních paprscích, se může otevřená půda oteplovat rychleji nežli mulčovaná.

Brání v růstu většině plevelů.

Organický materiál se časem rozkládá; pak slouží jako výživa pro půdní organismy a zároveň se při tomto procesu uvolňují živné látky pro rostliny.

Estetické hledisko - hezky vypadá.

Nevýhody mulčování:
V případě málo propustné zeminy může při častém zalévání dojít k přemokření substrátu pod mulčem a k následnému zahnívání kořenů.
Hmyz v mulčovací vrstvě přitahuje některé druhy ptáků, kteří při hledání potravy mohou mulč rozhrabovat.
Někdy se pod mulčem daří hlodavcům.

Jak správně mulčovat:
Nejlépe je mulčovací vrstvu pokládat ihned po výsadbě rostlin do čistého záhonu, aby se předešlo výskytu plevelů.
Mulčovací vrstvu můžeme pokládat na již založené záhony, které je potřeba předem důkladně zbavit plevelů.
Při prvním mulčování je třeba počítat s tím, že se mulč slehne a budete muset po určité době dosypávat. Slabá vrstvička plevely spíše podpoří, odpařování nezabrání a žádaný efekt se nedostaví. To je většinou případ tzv. kůrování, kdy se drcená kůra rozprostře jen ve slabé vrstvě (protože je dost drahá), což vypadá dobře, ale jen krátkodobě.
Při zalévání musíte dávat pozor na proud vody, protože příliš prudký proud vody by mohl mulč odplavit nebo smíchat se zeminou. To by mohlo mít za následek nesprávnou funkci mulče a následné zaplevelení.
Někdo ještě doporučuje dát pod vrstvu mulče netkanou textilii. I to je možné, ale z vlastní zkušenosti mohu říci, že je to zbytečné - pokud se položí dostatečná vrstva mulče.

Přehled vhodných i méně vhodných materiálů k mulčování:

Šišky z lesa
Mě osobně se nejvíce osvědčili smrkové a borovicové šišky nasbírané v lese za naší vesničkou. Jedná se přírodní materiál, který pochází z blízkosti zahrádky. Šišky rozdrtím v drtiči zahradního odpadu a poté nasypu k rostlinám. Tento mulč používám k okrasným keřům (listnáčům i jehličnanům) a stromům, tak i k ovocným stromům (meruňka, broskvoň, třešeň atd.) a keřům (borůvky). Do dnešního dne jsem u rostlin nezaznamenal negativní reakci. Nevýhodou tohoto mulče je jeho pracnost, šišky se musí v lese nasbírat a poté rozdrtit v drtiči. Ale ta námaha stojí za to, rozdrcené šišky u rostlin pěkně vypadají.


Mulčovací kůra - kupovaná v pytlích
Dobrý materiál, jehož velkou nevýhodou je vysoká cena. Esteticky vypadá také pěkně.

Mulčovací kůra - z pily
Je alternativou kůry kupované v pytlích. Výhodou je nízká cena, ale esteticky nic moc. Aby kůra na záhoně dobře vypadala, je nutné ji rozdrtit v drtiči.

Štěpka z větví
Dá se sehnat za rozumný peníz na pile. Na záhoně vypadá celkem dobře.

Piliny
Všechny dřevnaté materiály obsahují velké množství uhlíku. K procesu tlení je potřeba vzít ještě dusík -ten se odebere z půdy a rostliny hůře rostou. Nedoporučuji, piliny velice špatně propouští vodu.

Štěrk a kamení
Ideální mulč pro bylinky. Akumuluje teplo, zadržuje pod sebou vláhu, dýchá.

Papír
Nepotištěné kartony jsou skvělé jako spodní vrstva proti prorůstání původní vegetace, vše potištěné může obsahovat škodlivé látky.Jinak je jakýkoliv nezávadný papír jako mulč vhodný, brzy se rozloží, jen by neměl být navrchu (to by nevypadalo moc dobře).

Rostlinné zbytky
Vše zelené se velmi rychle začne rozpadat, vhodné jako spodní vrstva.

Sláma
V některých materiálech je popisována jako nejvhodnější materiál. Osobně nepoužívám, protože vytváří vhodné podmínky pro slimáky a i esteticky nevypadá dobře.

Seno
Vhodné tam, kde  nevadí, že se z něho vysemení různé trávy a rostlinky. Osobně nepoužívám, protože vytváří vhodné podmínky pro slimáky a i esteticky nevypadá dobře.

Listí
Některé názory ekozahrádkářů listí doporučují. Osobně listí doporučuji spálit - může obsahovat zárodky různých nemocí a přezimujících škůdců.